Υλικά

  • 250g φασόλια ξερά

  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες

  • 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη

  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους

  • 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμμένο

  • ½ φλ τοματοχυμό

  • 1 κοφτό κγ αλάτι

  • 6 κσ ελαιόλαδο

  • ½ κγ ρίγανη

Προετοιμασία

  • Μουλιάζεις τα φασόλια σε νερό τουλάχιστον για 8 ώρες (βολεύει από το προηγούμενο βράδυ)

  • Τοποθετείς στη κατσαρόλα μαζί με νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Αφού βράσει, κατεβάζεις τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και συνεχίζεις το βράσιμο για 1 ώρα περίπου.

  • Επειδή μου αρέσει το παχύρευστο αποτέλεσμα, το νερό που βάζω αρχικά είναι τόσο ώστε να καλύπτει καλά όλα τα υλικά. Στο μισάωρο ξεκινάω να ελέγχω αν χρειάζεται να προσθέσω κι’ άλλο.

  • 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτω και το ελαιόλαδο.

Το διατροφικό μου σχόλιο

Θρεπτικό συστατικό Ενέργεια (kcal) Πρωτεΐνη (g) Υδα/κες (g) Σάκχαρα (g) Φυτικές ίνες (g) Λιπαρά (g) Κορεσμένα (g) Αλάτι (g)
Ποσότητα 410 21 61 7 15 10 1,5 1,7

Όσπρια, η αγαπημένη πηγή πρωτεΐνης σε μια χορτοφαγική διατροφή! Πλούσια επίσης σε φυτικές ίνες για να τα κάνουν ακόμα πιο χορταστικά αλλά και σε υδατάνθρακες. Και για όλα αυτά τα πλούσια που προσφέρει… παραμένει θερμιδικά χαμηλά! Με ένα πιάτο παραδοσιακής φασολάδας, έχεις αυτόματα λάβει το 85% του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Α και του μαγγανίου που χρειάζεσαι καθημερινά!

Στη πράξη, προσπάθησε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να έχεις τα όσπρια στο μενού σου! Εγώ συχνά, αν δε προλαβαίνω, χρησιμοποιώ τη χύτρα για να μαγειρέψω!

Το βράσιμο στη χύτρα θα διαρκούσε μόνο 10-15 λεπτά για αυτό το πιάτο, ανάλογα τα φασόλια και το μούλιασμα που έχει προηγηθεί!

Αν και από μόνο του, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πλήρες γεύμα, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα επιβάλλει λίγη φέτα και ελίτσες, συνοδευτικά!

Καλή όρεξη!