Υλικά για 10 μερίδες (3 σοκολατάκια η μερίδα)

  • 30 δαμάσκηνα ξερά (200γρ)

  • 30 φουντούκια ωμά και ανάλατα

  • 100 γρ μαύρη κουβερτούρα (65% κακάο)

Προετοιμασία

  • Γεμίζεις το κάθε δαμάσκηνο που δεν έχει κουκούτσι με ένα φουντούκι. (Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλους ξηρούς καρπούς εναλλακτικά)

  • Λιώνεις τη μαύρη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάς το κάθε δαμάσκηνο ξεχωριστά (ή ανακατεύεις όλα μαζί) για να καλυφθεί παντού.

  • Βγάζεις κάθε σοκολατάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και το αφήνεις να στεγνώσει πριν απολαύσεις :) Το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί απευθείας ψυγείο για να σταθούν.

Το διατροφικό μου σχόλιο

Θρεπτικό συστατικό Ενέργεια (kcal) Πρωτεΐνη (g) Υδα/κες (g) Σάκχαρα (g) Φυτικές ίνες (g) Λιπαρά (g) Κορεσμένα (g) Αλάτι (g)
Ποσότητα 132 1,7 18,7 11,5 2,6 6,5 2,4 0,04

Από τα φοιτητικά χρόνια που την έφτιαξα για πρώτη φορά, είναι η αγαπημένη, εύκολη και γρήγορη λύση για ένα υγιεινό και απολαυστικό γλυκάκι. Το δαμάσκηνο δίνει όλη τη γλύκα που χρειάζεται για να μην προσθέσεις ζάχαρη, η μαύρη κουβερτούρα την απολαυστική υφή και τη γεμάτη γεύση και ο ξηρός καρπός τη τραγανότητα που του έλειπε!

Γιατί θρεπτικό;

Φυσικά και θα έχεις ακούσει ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούν συχνό σνακ που συστήνουν οι διατροφολόγοι. Αντίστοιχα από τις σοκολάτες, είναι η μαύρη κουβερτούρα η πιο θρεπτική εναλλακτική. Γιατί όμως;

  1. Φυτικές ίνες. Τόσο οι ξηροί καρποί όσο και τα φρούτα είναι πολύ καλές πηγές φυτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν το κορεσμό σου περισσότερο και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού σου. Με τρία σοκολατάκια να καλύπτεις το 10% περίπου των αναγκών σε φυτικές ίνες, δε το λες και λίγο!
  2. Πολυφαινόλες! Δηλαδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φυσική φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι φθορές αυτές μπορεί να φανούν με τα χρόνια είτε στις σωματικές μας λειτουργίες είτε στην εμφάνιση μας.
  3. Χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης επιβαρύνουν ελάχιστα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Το ίδιο και η ελάχιστη επεξεργασία των πρώτων υλών.

Απόλαυση στο τετράγωνο

Αυτό που θα λατρέψεις σε αυτά τα σοκολατάκια είναι ότι αρχικά φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα με τρία μόνο υλικά που πιθανόν να έχεις σπίτι σου! Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι υφές και η μορφολογία τους θα σε “αναγκάζουν” να τα μασάς περισσότερη ώρα, άρα και να τα απολαύσεις αντίστοιχα περισσότερο. Κάτι που εξηγώ συχνά στις συνεδρίες μου είναι ότι οι γευστικοί κάλυκες  βρίσκονται στη γλώσσα. Άρα λοιπόν, για να απολαύσω πραγματικά ένα γλυκό που έχω λιγουρευτεί θα πρέπει να του δώσω χρόνο στη μάσημα. Να μια καλή εξάσκηση λοιπόν!

Καλή απόλαυση!

Η διατροφική ανάλυση των συνταγών ως προς τα θρεπτικά συστατικά έχει γίνει από την διαιτολόγο αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων του USDA και τους ελληνικούς πίνακες σύνθεσης τροφίμων (Τριχοπούλου και συν) και η διαδικασία μπορεί να περιέχει μαθηματικές στρογγυλοποιήσεις. Συστήνεται η επιφυλακτική ερμηνεία των τιμών αυτών σκεπτόμενοι τις διαφοροποιήσεις σε είδος και ποσότητες συστατικών για την εκτέλεση της συνταγής στη πράξη όπως και τις εξατομικευμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που έχει ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά και που μπορεί να εκτιμήσει μόνο ο διαιτολόγος ή ο ιατρός σας.