Υλικά για 2 μερίδες

  • 3 μέτριες μπανάνες (ώριμες)

  • 2 κσ φυστικοβούτυρο (28γρ)

Προετοιμασία

  • Κόβετε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετείτε στη κατάψυξη για να παγώσουν. (Λογικά χρειάζονται 2 ώρες, εγώ τις είχα καιρό)

  • Βάζετε τις παγωμένες μπανάνες μαζί με το φυστικοβούτυρο σε ένα πολύ καλό μπλέντερ (ή ραβδομπλέντερ) για να ομογενοποιήσει το μείγμα. Έτοιμο να σερβίρετε!

  • Tip!
    Επειδή η υφή της παγωμένης μπανάνας δυσκολεύει λίγο τις λεπίδες του μπλέντερ, βοηθάει να είναι μικρά τα κομμάτια της μπανάνας από πριν τα παγώσετε και ίσως να τα έχετε βγάλει για 15′ περίπου πριν σε θερμοκρασία δωματίου ή να ζεστάνετε το φυστικοβούτυρο για λίγο στο φούρνο μικροκυμμάτων.

Το διατροφικό μου σχόλιο

Θρεπτικό συστατικό Ενέργεια (kcal) Πρωτεΐνη (g) Υδα/κες (g) Σάκχαρα (g) Φυτικές ίνες (g) Λιπαρά (g) Κορεσμένα (g) Αλάτι (g)
Ποσότητα 240 5,3 43,4 22,8 5,7 7,6 1,3 0,17

Γιατί θρεπτικό;

Πιο θρεπτική εκδοχή παγωτού εγώ δεν έχω συναντήσει. Αυτό που το κάνει να διαφέρει από τα περισσότερα παγωτά του εμπορίου είναι κυρίως:

  1. Δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορεί στο σύνολο τα απλά σάκχαρα να ισοδυναμούν, έχουν όμως διαφοερτική προέλευση. Είναι το φρούτο που δίνει τη γλυκιά γεύση, σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη που θα παρατηρήσεις σαν δεύτερο συστατικό συνήθως στα παγωτά εμπορίου.
  2. Τα κορεσμένα λιπαρά, που είναι χαμηλά! Και αυτό είναι κάτι που θέλουμε αφού πρόκειται για επιβλαβή λιπαρά για τη καρδιά μας. Το φυστικοβούτυρο έχει περισσότερα ακόρεστα, καλά δηλαδή, λιπαρά συγκριτικά με το γάλα ή τη κρέμα γάλακτος που είναι πλούσια σε κορεμσένα.
  3. Οι φυτικές ίνες. Είναι μια απροσδόκητη πηγή φυτικών ινών αφού τα κλασσικά παγωτά του εμπορίου περιέχουν αμελητέες ποσότητες (εκτός αν περιέχουν καποιον ξηρό καρπό). Τόσο η μπανάνα όσο και το φυστικοβούτυρο της συνταγής συμβάλλουν στα 6 περίπου γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι το 25% περίπου της προτεινόμενης σύστασης για μια υγιή γυναίκα!

Κατάλληλο και για vegan

Αν είσαι αυστηρά χορτοφάγος, είναι μια πολύ καλή επιλογή αφού δεν περιέχει κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης. Τα φυτικά τρόφιμα είναι ένας τρόπος να μειώσεις το οικολογικό αποτύπωμα. Ακόμα και αν δεν είσαι όμως vegan, με αυτό το παγωτό συμβάλλεις ειπλέον, στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αποθηκεύοντας τις πολύ ώριμες μπανάνες που διαφορεικά θα πέταγες.

Γεύση πάνω απ’ όλα

Το νούμερο ένα κριτήριο για να επιλέγεις φαγητά και τρόφιμα καθημερινά, παραμένει η γεύση! Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το παγωτό είναι απολαυστικό, γρήγορο και εύκολο! Μη διστάσεις όμως να πειραματιστείς προσθέτοντας κάποιο μπαχαρικό, λίγο κακάο, επιλέγοντας διαφορετικό βούτυρο καρπών ή φυστικοβούτυρο με μικρά κομμάτια αντί για λείο (όπως έκανα και εγώ στη φωτογραφία για το “κρατς”).

Αν αναρωτιέσαι πώς θα επηρεάσει το βάρος σου, θα σου έλεγα ότι στα πλαίσια μια ισορροπηένης διατροφής, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Από την άλλη, θα δεις ότι έχω χαρακτηρίσει το γλυκό ως ελαφρύ γιατί είναι λιγότερες οι θερμίδες από τα συνήθη γλυκά που κυκλοφορούν εκεί έξω χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πιο ελαφριές επιλογές. Θεωρώ επίσης, ότι μπορείς να παίξεις με τη μερίδα σου, αν κρίνει και ο διατρφολόγος σου ότι χρειάζεται, μιας και είναι αρκετά χορταστική και είναι πάντα καλό να ακούμε το σώμα μας!

Καλή απόλαυση, χειμώνα καλοκαίρι!

Η διατροφική ανάλυση των συνταγών ως προς τα θρεπτικά συστατικά έχει γίνει από την διαιτολόγο αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων του USDA και τους ελληνικούς πίνακες σύνθεσης τροφίμων (Τριχοπούλου και συν) και η διαδικασία μπορεί να περιέχει μαθηματικές στρογγυλοποιήσεις. Συστήνεται η επιφυλακτική ερμηνεία των τιμών αυτών σκεπτόμενοι τις διαφοροποιήσεις σε είδος και ποσότητες συστατικών για την εκτέλεση της συνταγής στη πράξη όπως και τις εξατομικευμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που έχει ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά και που μπορεί να εκτιμήσει μόνο ο διαιτολόγος ή ο ιατρός σας.